Πώς να Προστατέψετε τα Παιδιά σας από τους Κινδύνους του Διαδικτύου

Δυστυχώς τα ίδια τα παιδιά συχνά αντιστέκονται στην προσπάθεια των γονιών τους να τα διαφυλάξουν από τους κινδύνους του διαδικτύου, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την αγωνία τους.

Αν σας απασχολεί αυτό το θέμα και έχετε ανήλικα παιδιά ή έφηβους θα ήταν καλό να γνωρίζετε τα όσα λένε οι πλέον ειδικοί για αυτό το ζήτημα .– Οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν συγκεντρώσει το συμπέρασμα της πείρας τους σε 10 απλά αλλά και απαραίτητα μέτρα προστασίας ανηλίκων, τα οποία, όταν εφαρμόζονται με συνέπεια, είναι σε θέση να προφυλάξουν τα παιδιά μας από τους κάθε είδους κινδύνους του σύγχρονου διαδικτύου.

Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν τα εν λόγω μέτρα προστασίας ανηλίκων στη δική σας οικογένεια.

  1. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα, τα δικά τους και της οικογένειας τους δηλ. δεν πρέπει να δίνουν ποτέ τη διεύθυνση του σπιτιού ή του επαγγελματικού χώρου των γονιών τους, τον αριθμό τηλεφώνου (είτε σταθερού είτε κινητού οποιουδήποτε μέλους της οικογένειας) ή άλλου είδους προσωπικά δεδομένα, όπως την περιοχή τους, το σχολείο τους, τους αγαπημένους του τόπους για παιχνίδι κτλ.
  2. Επίσης, πολύ καλό είναι να τα κάνετε να αισθάνονται άνετα μαζί σας και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στο διαδίκτυο. Το κλειδί ως προς αυτό είναι να μην αντιδράτε υπερβολικά ή σκληρά όταν ανακαλύπτετε κάποια ανόητη ενέργεια από μέρους τους, ούτε φυσικά και να την παραβλέπετε. Απλά χειριστείτε τη με ψυχραιμία ώστε να σας πλησιάσουν ξανά σε περίπτωση που πάει κάτι άλλο στραβά.
  3. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουν τα παιδιά πως στο διαδίκτυο ισχύουν οι ίδιοι κανόνες με τον «πραγματικό» κόσμο. Υπάρχει καλό και κακό, σωστό και λάθος, «καλές» γειτονιές και «κακές» γειτονιές.
  4. Μάθετε στα παιδιά σας τι σημαίνει σεβασμός προς τους άλλους χρήστες καθώς σερφάρουν στο Ίντερνετ. Οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν ακυρώνονται απλά και μόνο επειδή βρίσκονται στο διαδίκτυο και επικοινωνούν μέσω μιας οθόνης κι ενός πληκτρολογίου.
  5. Ενημερώστε τα πως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥΣ «ΦΙΛΟΥΣ» τους οποίους δεν γνωρίζει η οικογένεια και δεν έχουν δει ποτέ ξανά στο παρελθόν από κοντά. Βοηθήστε τα να καταλάβουν πως είναι πολύ εύκολο ένας διαδικτυακός «φίλος» να έχει συγκαλύψει τελείως την ταυτότητά του, το φύλο και την ηλικία του καθώς και τα ενδιαφέροντά του, μόνο και μόνο για να τα προσεγγίσει.
  6. Ενημερώστε τους, ότι δεν πρέπει να θεωρούν αλήθεια ή γεγονός οτιδήποτε διαβάζουν ή βλέπουν στο Ίντερνετ. Το καλύτερο είναι να εξακριβώνουν πληροφορίες από έγκυρες μη διαδικτυακές πηγές και να σας ρωτούν για τις όποιες αμφιβολίες τους.
  7. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τι κάνει το παιδί σας στο Ίντερνετ, αξιοποιώντας διάφορα προηγμένα λογισμικά γονικού ελέγχου. Τέτοιου είδους προγράμματα θα σας δώσουν τη δυνατότητα να φιλτράρετε επικίνδυνο περιεχόμενο, να καταγράφετε τις τοποθεσίες που επισκέπτονται τα παιδιά σας και να γνωρίζετε τι ακριβώς κάνουν εκεί.
  8. Διαμορφώστε εσείς οι ίδιοι τη λίστα των αγαπημένων διαδικτυακών τοποθεσιών ώστε τα παιδιά σας να έχουν ένα έτοιμο και ασφαλές διαδικτυακό περιβάλλον στο οποίο να μπορούν να σερφάρουν.
  9. Εγκαταστήστε λογισμικό αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων, που συχνά περιέχουν διαφημίσεις με κακόβουλο λογισμικό και παγίδες για τα παιδιά σας.
  10. Ίσως ακούγεται παράξενο, αλλά μια από τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές προστασίας των παιδιών σας από τους κινδύνους του διαδικτύου είναι να τοποθετήσετε τον οικογενειακό ηλεκτρονικό Υπολογιστή σε κοινόχρηστους χώρους και όχι στα υπνοδωμάτια των παιδιών. Αν κρίνετε απαραίτητο να υπάρχει υπολογιστής στο υπνοδωμάτιο, τότε μην επιτρέπετε τη χρήση του διαδικτύου εκεί, παρά μόνο στον «οικογενειακό» υπολογιστή.

Τα μέτρα αυτά βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν πως το διαδίκτυο είναι χρήσιμο, αλλά κρύβει κινδύνους. Συνεπώς, χρειάζονται ορισμένοι βασικοί κανόνες ασφαλείας. Με όση μεγαλύτερη σταθερότητα και υπευθυνότητα εφαρμόσετε αυτούς τους κανόνες, τόσο πιο ασφαλές θα καταστήσετε το διαδίκτυο για τα παιδιά σας, όχι τόσο γιατί δεν θα μπορούν να εισέλθουν σε ακατάλληλες διαδικτυακές τοποθεσίες, όσο επειδή θα εμπεδώσουν βασικούς κανόνες ασφαλείας, τους οποίους στη συνέχεια θα εφαρμόζουν σε όλη τους τη ζωή.